Faceți căutări pe acest blog

Concursul ”Europa la noi acasă: Moldova - atracţie turistică europeană”


Concursul republican de eseuri „Europa la noi acasă. Moldova- atracţie turistică europeană” şi-a desemnat câştigătorii la 5 mai 2016, în cadrul unei Conferinţe finale. 

Liceeni din toate colţurile ţării au reflectat asupra oportunităților de valorificare a patrimoniului Rep. Moldova și promovare a acestuia pe plan internațional.

 Lucrările premianţilor acestui concurs, organizat de Mișcarea Europeană din Moldova, Ministerul Educațeiei, Asociația pentru Politică Externă și Relații Internationale și Centrul Pro European de Servicii și Comunicare (CPESC) al BNRM,
 
 pot fi lecturate în cadrul unei expoziţii, organizate în spaţiile CPESC în perioada 17-24 mai 2016, în contextul celebrării Zilei Europei. 










Scopul acestui concurs anual este încurajarea copiilor și tinerilor să reflecteze asupra trecutului, prezentului și viitorului european, valorilor europene, locului Moldovei în Europa contemporană și aportului propriu la prosperarea tării și Europei.

În cadrul Anului European pentru Dezvoltare 2016 tema centrală propusă elevilor pentru expunere a fost „Moldova – atracție turistică europeană”. Elevii claselor 11-12 au fost invitați să-şi prezinte viziunile asupra oportunitățile de dezvoltare a Republicii Moldova ca atracție turistică europeană, asupra valorificării patrimoniului țării și promovării acestuia pe plan internațional De asemenea, concurenţii în lucrările au scos în evidență realizările, dar și impedimentele pentru dezvoltarea turismului în Moldova și au propus soluțiilor la nivel local și național.


FOTO
La ediţia din 2016 a concursului au aplicat:

  • 36 autori de eseuri 
  • din 18 instituții de învățămînt preuniversitar 
  • din 10 raioane ale Republicii Moldova. 
La conferința finală au participat 23 finaliști care au prezentat public viziunile sale privind tema. Finala concursului s-a desfăsurat pe data de 5 mai 2016 la Universitatea „Perspectiva-INT”.



 
Membrii juriului au fost experți desemnați de Mișcarea Europeană din Moldova, de Ministerul Educațeiei, Asociația pentru Politică Externă și Relații Internationale și Centrului Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Naționale din Republica Moldova. (Daniela Cotovițchi, Ministerul Educației al RM,  Gulco Natalia,  Centrul Pro-European Biblioteca Naționalăюб Balțatu Mariana, MA,Ponomariova Liudmila, MA,Tudor Rotaru, Dr.Kraijdan Arina, Dr.)
 



Finaliștii au fost premiați de Mișcarea Europeană din Moldova cu sticuri de memorie USB, bibliotecile instituțiilor preuniversitare au primit seturi de materiale informtive despre Uniunea Europeană și relațiile Republicii Moldova cu UE,  oferite de Centrul Pro European de Servicii și Comunicare al Bibliotecii Naționale.  

 

  
Profesorii care au îndrumat și au mentorat elevii în scrierea eseurilor au fost menţionați cu diplome. 

Ministerul Educației al Republicii Moldova a oferit premii bănești celor mai buni autori de eseuri în valoare de 5 000 de lei..Universitatea “Perspectiva INT” a oferit cîștigătorilor concursului posibilitatea de a studia fără taxă la programul de licență "Turism”.



loc I
Șerpi Mihaela

Liceul Teoretic ‘’Onisifor Ghibu’’.
Or. Orhei
loc II
Ignatiuc Ariadna

Liceul Teoretic ‘’Onisifor Ghibu’’.
Or. Orhei
loc III
Rusu Otilia

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”,
or. Edinet
loc IV
Moşkova Iulia

Liceul Teoretic «A. Puskin»,
or. Ungheni
loc IV
Gîrlea Adriana

Liceul Teoretic ,,Vasile Lupu”
s. Susleni, rl Orhei
loc IV
Postolati Victor

Liceul Teoretic „Constantin Stere”,
or. Soroca
loc IV
Veverița Cristina

Liceul  Teoretic.” Alexandru Ioan Cuza”
menţiune
Frimu Andrei

Liceul Teoretic „Emil Nicula” ,
s. Mereni, rl Anenii Noi
menţiune
Ivanova Anastasia

Liceul Teoretic «Matei Basarab»,
mun. Chişinău
 menţiune
Stoler Elena

Liceul Teoretic Rambam ORT,
mun. Chişinău


Locul I Șerpi Mihaela, liceul teoretic  “Onisifor Ghibu” din or. Orhei





Locul II Ignatiuc Ariadna, liceul  teoretic  “Onisifor Ghibu” din or. Orhei





Locul III Rusu Otilia,  liceul  teoretic  “Mihai Eminescu” din or. Edineț








Condile de participare:

Concursul este individual. Eseul va conține viziunea proprie a autorului la tema propusă. Eseul poate fi complementat cu poze, imagini, video – realizate de către autorul eseului - corespunzător temei Moldova – atracție turistică europeană

Eseul va fi scris în limbile română, rusă, engleză, franceză. Textul poate fi imprimat la calculator (spațiu dublu între randuri, fontul 12, campul 2,5 cm) ori scris de mână (citeț).

Eseul va conține:

  • Foaia de titlu care va contine denumirea eseului; numele, prenumele participantului; adresa electronică (e-mail) și telefonul la care poate fi contactat; coordonatele instituției de învățămînt unde studiază: denumirea, adresa, telefonul, e.mail.
  • Textul eseului un volum de 3 – 4 pagini de tipar sau 6 – 8 pagini scrise de mână.
  • Trimiterile la sursele citatelor urmeza să fie indicate la finele eseului. Se permite utilizarea a cel mult 3 citate (cu excepția epigrafului). Lucrarile plagiate vor fi excluse din competiție. Eseul se remite pînă pe data de 27 aprilie 2016.
  • Eseul poate fi complementat cu poze, imagini, video – realizate de către autorul eseului.

Conferința finală se desfășoară pe data de 5 mai 2016.

Cîștigătorii concunsului vor obține posibilitatea studiilor universitare gratuite la specialitatea „Turism” în cadrul Universității „Perspectiva INT” cu participare la stagii internaționale în Grecia, Italia, Spania. Liceele participante și profesorii coordonatori vor fi menționați de Mișcarea Europeană din Moldova.

Suport informațional:Tel: 022 58-92-50; 022 74-66-31, university@perspectiva.md
Coordonatori: Elena Mursa, Luzov Sergiu Detalii pe www.perspectiva.md și www.miscareaeuropeana.md

http://cpescmd2.blogspot.com/2015/01/anul-european-pentru-dezvoltare-2015.html
http://perspectiva.md/ro/index.php?id_vn=9&id_vns=1


Informaţii suplimentare:
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti