Faceți căutări pe acest blog

Concursul de Dezbateri Europene - Premiul European de Elocvență

 Nous avons parlé européen.
C’est une langue nouvelle
qu’il faudra que l’on apprenne.

Aristide Briand

Concursului de Dezbateri Europene (Premiul European de Elocvență) este organizat de către Școala tinerilor oratori din cadrul Institutului de Studii Politice de la Strasbourg și Consiliul Europei. El reunește școli și universități europene care posedă arta oratorică, onorând totodată limba franceză. 

Această competiție care presupune prezentarea discursurilor și participarea la dezbateri pe subiecte europene are drept scop facilitarea dialogului între tinerii oratori europeni. Astfel, organizatorii își propun, prin aceste reuniuni, să construiască împreună un viitor comun, între elevi.

În fața unui juriu prestigios și într-o ambianță de excepție oratorii vor apăra în franceză un discurs pregătit din timp, care vizează un subiect legat de Europa și viitorul ei.

OBIECTIVELE PREMIULUI:

Să reunească studenți/masteranzi/doctoranzi de diferite naționalități, nivel de instruire și orizonturi, dar posedând un spirit european comun.



Să mediteze, să facă schimb de opinii și să discute pe subiecte politice, sociale, economice, istorice, culturale sau filozofice. Fiecare este un actor al gândirii europene și va prezenta discursul în stilul său personal, iar prestația sa va fi completată de forța argumentelor expuse, care vor fi luate în considerație de juriu.

Să asculte: Premiul European de Elocvență vizează incitarea interesului și îmbogățirea reciprocă ascultând tineri veniți de pe întregul continent. Prin urmare, ascultarea este primul pas către o înțelegere reciprocă. În cadrul edițiilor precedente, participanții au ascultat discursuri pe subiecte cum ar fi: ”Ar fi posibilă vreo dată eliminarea frontierelor în Europa?”, ”De la Europa popoarelor la Europa populismelor”, sau ”Europa - un continent bătrân?”.

Să dialogheze: Pe lângă pertinența cuvintelor și eleganța rostirii, Premiul European de Elocvență își dorește o ascendență a culturilor europene, încurajând dialogul între popoare.

Strasbourg este orașul care găzduiește premiul, fiind un oraș simbol al păcii și reconcilierii. O localitate a întrunirilor europene unde își au sediul diferite instituții, cum ar fi Consiliul Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Parlamentul european.

O ocazie unică pentru învingătorul acestui concurs care va putea efectua un stagiu la una dintre instituțiile Consiliului Europei, la alegere. Premiul va fi acordat de către un juriu prestigios.

Programul concursului include:

Luni, 6 martie : selectarea celor mai buni oratori dintre toți participanții.
Marți, 7 mars : marea finală între cei mai buni, decernarea premiilor și cocktailul festiv de seară.

Toți participanții vor fi implicați în diferite activități care vor fi organizate pentru a crea o atmosferă de ”solidaritate adevărată”: vizitarea instituțiilor europene, turul ghidat al orașului Strasbourg și conferințe.
Condiții de participare: 
- să fie cetățean al unui Stat membru al Consiliului Europei sau cu statut de observator,
- să fie student la licență, masterat sau doctorat
- să posede o instruire în domeniile: științe politice, sociale, afaceri internaționale sau europene, drept, economice, istorie. 
Nu sunt percepute taxe de înregistrare la Concurs. Cheltuielile de călătorie și sejur sunt pe contul participanților. Dar, la solicitarea participanților, sunt oferite cazări gratuite.

Termenul limită de înregistrare a candidaților este 27 februarie 2017. Candidații vor expedia un CV și o scurtă scrisoare de motivare la  adresa ecoledesjeunesorateurs@gmail.com. Documentele pot fi trimise în franceză sau engleză
Partenerii proiectului:

Informații suplimentare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti