Faceți căutări pe acest blog

Ziua siguranței pe internet 2018 - Un Internet mai bun începe cu tine!


Anual, a II-a săptămână a lunii februarie, este consemnată Ziua pentru un internet mai sigur, în scopul promovării utilizării responsabile a tehnologiilor on-line şi a telefoanelor mobile, în special de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet.Anul acesta, Ziua Siguranței pe internet are  loc marți pe 6 februarie 2018.

Tema anului acesta este: „Creează, conectează și împarte respectul: Un internet mai bun începe cu tine” este un apel la acțiune pentru toți cei interesați să își joace rolul în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru utilizarea celor tineri. Mai mult decât atât, este o invitație pentru toți să se alăture într-un mod respectuos, pentru a asigura o experiență digitală mai bună.

Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a marcat "Ziua Mondială a Siguranței pe Internet 2018" prin lansarea unei campanii de informare cu genericul "Implică-te, cunoaște, informează-te!" ce s - a desfășurat în perioada 6 - 12 februarie 2018.
Cu această ocazie, Centrul Pro-European de servicii și comunicare al BNRM, a desfășurat  lecții interactive cu elevii


La data de 9 februarie 2018 – la activitate au participat elevii clasei a 5-A, a Liceului Teoretic ”Gheorghe Asachi”,


la data de 12 februarie 2018 au participat elevii clasei a 3-a, din Școala Primară ”Ilie Fulga” din comuna Stăuceni




Tema lecțiilor este “Un Internet mai bun începe cu tine” vine să îndemne toţi utilizatorii de internet să conştientizeze aportul fiecăruia în crearea unui spaţiu prietenos, valoros, nonofensiv atât copiilor, cât şi adulţilor





Copiii au fost informați despre BENEFICIILE INTERNETULUI și anume accesarea instantanee a informației, comunicarea, diversele resurse educaționale (manuale, dicționare, cărți online, jocuri educative, cursuri online), resurse de divertisment (desene animate, filmulețe comice online, televiziune online) etc.; despre EFECTELE NEGATIVE ale Internetului dependența, problemele cu vederea, scăderea performanțelor școlare, mult timp pierdut, izolare, certuri cu părinții, forma de abuz psihologic cum este hărțuirea online, mesajele răuvoitoare, amenințările, zvonurile anonime sau sub numele altei persoane; despre REGULILE DE SIGURANȚĂ PE INTERNET –comunicarea cu prietenii pe rețelele de socializare sub supravegherea părinților, folosirea informațiilor fără a fi supus riscurilor, etc.

Pentru mai bună conștientizare a subiectului, după vizionalizarea spotului video privind siguranța pe Internet,

 s-a organizat un exercițiu practic  de descoperire a oportunităților și provocărilor Internetului cu implicarea copiilor în trei echipe, cu sarcini diferite a echipelor pentru stabilirea în ce măsură cunosc ei regulile de compotare pe Internet.




Echipa nr.1 a încercat să stabilească Beneficiile Internetului..

Echipa nr.2 a identificat Riscurile Internetului.

Echipa nr.3 a determinat Siguranța pe Internet, inclusiv exercițiul în crearea unei parole.







Rezultatele au fost prezentate și analizate de fiecare echipă în parte.


Participanții au specificat avantajele pe care ni le oferă Internetul, fiind o sursă de informații fără precedent, care se extinde și se schimbă continuu și care permite depistarea rapidă și eficientă a informației despre diferite subiecte dar și provocările, cazurile neplăcute, conștientizarea pericolelor la care pot fi implicați pe Internet.




În finalul lecției interactive copiii au fortificat cunoștințele prin expunerea și enumărarea regulilor de pe cartelele extrase la sorț.

Elevii au dat dovadă de inițiativă, inspirație, comunicare activă și responsabilitate.

Copiii au fost mulțumiți de implicarea lor participativă și creativă. Datorită acestui fapt ei au conștientizat mai bine riscurile la care pot fi supuși și regulile de siguranță în spațiu virtual. .

FOTO  12.02.2018






VIDEO




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti