Faceți căutări pe acest blog

EXPOZIȚIA "IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE UE - RM : REALIZĂRI ȘI PROVOCĂRI

Integrarea europeană reprezintă prioritatea nr. 1 a politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Odată cu semnarea Acordului de Asociere dintre RM şi UE la 27 iunie 2014 şi ulterior intrarea în vigoare la 1 iulie 2016, relaţiile RM-UE au cunoscut o etapă calitativ nouă cea a asocierii politice şi integrării economice cu UE.

Relațiile dintre UE și Republica Moldova se bazează în prezent pe Acordul de Asociere încheiat între acestea și pe cadrul politicii europene de vecinătate revizuite , principiile-cheie care stau la baza relațiilor bilaterale fiind o mai mare diferențiere între țările partenere și o intensificare a asumării responsabilității de către acestea.

Acordul de asociere între UE și Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 și s-a aplicat cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014.

După finalizarea procesului de ratificare, acordul a intrat în vigoare și a devenit pe deplin aplicabil la 1 iulie 2016.


In contextul celei de-a 3-a aniversări de la semnarea AA ( 27.06.2014) si aniversării de un an de la intrarea sa in vigoare, la 1.07.2016, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare (CPESC) invită cititorii, colaboratorii şi oaspeţii Bibliotecii Naţionale la Expozitia IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE UE - RM : REALIZĂRI ȘI PROVOCĂRI, prin intermediul căreia să fie înţelese mai profund istoricul si conținutul Acordului de Asociere , oportunitatile oferite si beneficiile, evolutiile in implementare – progresele si deficiențele.

Expozitia cuprinde publicatii disponibile în Sala de lectură si publicatii electronice care pot fi consultate online pe blogurile CPESC, sau informații detaliate despre care, inclusiv llinkuri la acestea, pot fi obtinute la CPESC.

Principalele compartimente:

1. BENEFICIILE ACORDULUI DE ASOCIERE UE – RM
2. CE OFERĂ ZONA DE LIBER SCHIMB APROFUNDAT ȘI CUPRINZĂTOR?
3. IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE ASOCIERE: REALIZĂRI ȘI PROVOCĂRI



Primul compartiment al expoziţiei conţine publicaţii privimd istoricul Acordului de Asociere, textul AA, inclusiv textul official, precum și informaţii generale si ghiduri care explică pe înţelesul publicului prevederile si beneficiile AA




Materialele expuse în compartimentul 2 îndeamnă cititorii să afle mai mult despre oportunitatile oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, comert , posibiltatile si regulile exportului in UE, diferite aspecte ale Acordului de liber schimb



În compartimentul 3 sunt prezentate documente ce tin de implementarea AA – legislatia si rapoartele nationale (oficiale si ale ONGurilor), rapoarte si documente UE privind acelasi subiect



Expozitia nu este exhaustiva si pentru mai multe informatii persoanele interesate sunt asyteptate la CPESC et,3 sala 23 unde pot obtine liste tematice de literatură privind AA si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător si primi alte materiale care nu sunt prezente la expozitia


FOTO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti