Faceți căutări pe acest blog

Cunoaşte Europa în spaţiul real şi cel virtual: Ora de informare


În contextul celebrării Zilei Europei, Centrul Pro-European de Servicii şi Comunicare al BNRM a organizat o Oră de informare europeană cu genericul "Cunoaşte Europa în spaţiul real şi cel virtual", la care au participat studenţi de la anul I de la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova (IRIM).

O introducere istorică în costituirea Consiliului Europei și Uniunii Europene și contextului în care Rep. Moldova și-a început parcursul european, a fost oferită publicului, fiindu-i prezentate imagini istorice și primele documente elaborate în cadrul Consiliului Europei, care actualmente fac parte din colecțiile CPESC. A fost pus accent pe diferența, dar în special pe valorile  comune ale acestor două organizații europene: democrația, drepturile omului și statul de drept. De asemenea, s-a făcut referire la data adoptării Statului Consiliului Europei - 5 mai 1949 și data pronunțării Declarației Schuman - 9 mai 1950, evenimente care au generat celebrarea Zilei Europe. Atât crearea Consiliului Europei, cât şi a Uniunii Europene au avut scopul de a înlătura consecinţele dezastruoase ale celui de-al Doilea Război Mondial şi de a realiza o mai mare unitate între ţările europene pentru apărarea şi realizarea idealurilor şi principiilor care sunt moştenirea lor comună şi pentru facilitarea progresului lor economic şi social.




Studenţii au făcut cunoştinţă cu Colecţiile deţinute de CPESC, care cuprind atât publicaţii ale Consiliului Europei, cât şi ale Uniunii Europene sau care reflectă subiecte cu tematică europeană. Pas cu pas, tinerii au aflat cum pot fi accesate și consultate publicațiile în variantă tipărită sau electronică. A fost prezentat detaliat Portalul de bloguri al CPESC și a fost explicată modalitatea de căutare a informației.

A fost atrasă o atenţie particulară asupra textelor elaborate în cadrul Consiliului Europei, în special asupra Convenţiei europene a drepturilor omului, dar şi a mecanismului său de implementare - Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Celor prezenţi le-a fost oferită o excursie virtuală la Palatul Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Ziua Europei este un prilej de conştientizare a necesităţii păstrării şi promovării valorilor europene comune. Potrivit mesajului Înaltului Reprezentant al UE, Federica Mogherini:
”În pofida tuturor dificultăților suntem singurul proiect de succes de integrare regională și cel mai bogat continent din lume. În niciun alt loc nu este atât de multă libertate - libertatea de a vorbi, de a călători, libertatea de a te ruga, de a iubi, libertatea de a ne alege propriul destin. Peste tot în lume suntem primul partener comercial, primul investitor, primul donator de ajutor umanitar și pentru dezvoltare, prima putere diplomatică. Prea des uităm cât de puternici putem fi. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de Ziua Europei: să fim mândri de ceea ce am realizat și să conștientizăm că europenii și non-europenii au nevoie de Europa. Ceea de ce avem nevoie acum este conducere, nu populism. Avem nevoie să păstrăm Europa și s-o reformăm. Este timpul să schimbăm Uniunea Europeană, pentru a salva Uniunea Europeană”.
Pe finalul activităţii a avut loc o discuţie în cadrul căreia tinerii şi-au exprimat opiniile faţă de necesitatea reanimării spiritului cetăţeniei active în Republica Moldova, pentru ca ţara să se dezvolte sub toate aspectele. De cine depinde această schimbare? "De fiecare dintre noi", - au conchis cei prezenţi şi şi-au exprimat disponibilitatea de a se implica în diverse activităţi organizate de CPESC.


Vezi de asemenea



Concursul de eseuri „Europa la noi acasă. Moldova – atracţie turistică europeană” 5 mai 2016 /IRI Perspectiva, (9.00-14.00)

Expoziţia „Descoperă Europa în colecţiile BNRM”– 6- 16 mai 2016 , parter(9.00-19.30)
Expoziţia „Descoperă Europa! Fii cetăţean activ” – 10- 17 mai 2016 , CPESC (9.00-19.30)

Cunoaşte Europa în spaţiul real şi cel virtual”: Oră de informare europeană
– 12 mai 2016, 11.00

Expoziţia lucrărilor laureaţilor Concursului de eseuri „Europa la noi acasă. Moldova – atracţie turistică europeană” – 17-24 mai 2016
(9.00-19.30)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cautare in

Traduceti